忍者 NINJA

Tajni bojevnik

Tekom japonske zgodovine so Ninja 忍者 bojevniki odigrali precejšnjo vlogo, saj so bili s svojim znanjem mnogokrat odločilni faktor bitk in so prihranili veliko človeških življenj. V svoji zgodovini so bili vohuni, tajni agenti, varnostniki, telesni stražarji, policaji, strategi, vojni zavezniki in še kaj. Predvsem pa bojevniki, ki so vzbujali strahospoštovanje tako med Samurai 侍 kot tudi navadnim prebivalstvom. Zaradi svojih izjemnih borbenih sposobnosti so o njih začele krožiti mnoge legende in pretiravanja. Hoja po vodi, letenje in branje misli so to samo še napihnili. Seveda so takšne zgodbe pisali samo njihovi nasprotniki, tisti, ki so se jih bali in so hoteli njihovo znanje in veščine očrniti in izničiti. O njih so govorili kot o krutih morilcih ali celo o zlih demonih, o njihovi veščini pa kot o ponižanja vrednem divjaštvu, ki ni dostojno pravega bojevnika. V bistvu pa je Ninjutsu zelo temeljit skupek raznih borbenih veščin in spretnosti, katerega principi so zelo naravni in racionalni ter kot takšni vedno in povsod prilagodljivi, da delujejo.

Beseda Ninja 忍者, ki se jo po japonsko bere Shinobi, je precej mlad izraz, kateri se je splošno začel uporabljati šele po drugi svetovni vojni. Poreklo te besede prihaja iz Kitajske, kjer jih je Sun Tsu (jap. Son Shi) v svoji knjigi Umetnost vojne imenoval Chen 間, ki se japonsko bere Kan in pomeni prostor. Na Japonskem je te bojevnike princ Shōtoku Taishi (592-710) imenoval Shinobi 志能便, ki pomeni nekaj kot 'strokovnjak zbiranja informacij', saj je z njihovo pomočjo premagal svojega nasprotnika in dobil vojno. Shi (志) pomeni namen, Nō (能) strokovnjak in Bi (便) informacija. Sčasoma se je ta izraz moderniziral in tako so ga začeli pisati kot Shinobi 忍び, ki pomeni 'vohun'. Od tu se je sprememba nadaljevala v Shinobi no Mono 忍びの者, ki pomeni 'skrivna oseba' ali 'skrivni bojevnik' in pomeni enako kot Ninja 忍者, kakor se piše danes.
V fevdalni Japonski so Ninja bojevnike imenovali tudi po raznih drugih imenih. Kot so Suppa 水破, Rappa 乱破, Kusa 草, Nokizaru 軒猿, Ukamibitō 伺見人, Musoku-nin 無足人 in drugo, ali pa kar enostavno Negoro-shū 根来衆 (skupina iz Negoro področja), Iga no Mono 伊賀之者 (ljudje iz Ige) ali Kōga no Mono 甲賀之者 (ljudje iz Kōge), glede na to od kod so prihajali.

Znotraj Ninja družin ali klanov je veljala stroga hierarhija, ki je vsakemu članu narekovala svoje naloge. Na vrhu teh tradicij je bil Jōnin 上忍 ali 'zgornji človek', kateri je odločal o vseh strateških odločitvah svojega Ryū-a. Največkrat je bil to v bistvu človek visokega Bushi klana, pogosto kar kakšen od Samurai-skih poveljnikov. Takoj pod njim je bil Chūnin 中忍 ali 'srednji človek', ki je oblikoval določene taktike po nalogu Jōnin-a in kateri je bil povezava med Jōnin-om in Genin-om 下忍 ali 'spodnjim človekom', ki je bil resnični Ninja bojevnik in kateri je izvrševal vse naloge, ki jih je prejel od svojega nadrejenega. To ni nič posebnega, saj je še danes v japonskem društvu moč opaziti deljenje na različne kaste, kar je ostanek njihove prejšnje kulture, kjer je bilo prebivalstvo razdeljeno na več kast. Zato najpogosteje Genin tudi ni nikoli izvedel kdo je njegov Jōnin.

Pismenka NIN 忍, ki jo najdemo v besedah Ninja 忍者, Ninjutsu 忍術 in Ninpō 忍法, je sestavljena iz dveh znakov. In sicer iz zgornjega, ki se imenuje Yaiba 刃 in spodnjega, ki se imenuje Shin ali Kokoro 心. Prvi pomeni 'ostrina rezila' ali 'meč', drugi pa označuje 'srce, um ali duh'. Napisan skupaj lahko pomeni več stvari. Nekateri njegovi pomeni so, 'da sta naše srce in volja usmerjena na način, ki daje učinkovitost orožja kot pomoč za dovršenost'. Ali, 'da morata biti duh človeka in meča kot eno', ali 'da mora meč vedno slediti srcu, srce pa mora biti ostro kot meč' in podobno. Prav tako pa ta znak pomeni tudi skrivno, prikrito, vzdržljivo itd. V tem širokem smislu Nin resnično pomeni kontrolo nad telesom, umom in izbiro med dobrim in slabim.