新本部道場 SHIN HONBU DŌJŌ JAPAN

Novi centralni Dōjō v mestu Noda na Japonskem

Bujinkan Honbu Dōjō 武神館本部道場 (centralni vadbeni prostor Bujinkan organizacije), kjer poučuje Sōke dr. Hatsumi Masaaki, se nahaja v njegovem rojstnem mestu Noda-shi v osrednji Japonski. Honbu Dōjō pomeni 'centralni vadbeni prostor' in predstavlja 'srce' tradicije ali organizacije, kakršna je Bujinkan. Leta 1997 je bil postavljen Dōjo v pravem pomenu besede, ki ga je Sōke poimenoval Bujin-den 武神殿 (Bujin palača). Postavljen je bil nedaleč stran od železniške postaje Atago, skoraj v samem središču mesta, da bi bil lahko dosegljiv vsem domačim in tujim učencem. Pred tem je poučeval v Dōjō-jih svojih učencev, predvsem v Ishizuka in Someya Dōjō-ju ter enkrat tedensko v Tōkiō Ayase Budōkan-u. Še pred tem pa je Sōke poučeval v sobi svojega doma, ki je služila tako za Seikotsu-in 整骨院, kiropraktično ordinacijo, kot Dōjō. Ta Honbu Dōjō je dobro služil vrsto let, a znano je bilo, da ga bo slej ko prej potrebno premakniti, saj je bilo zemljišče, na katerem je stal, v lasti železnice, ki pa je imela v planu širitev železniške postaje.
Dolgo se je iskalo nadomestni prostor. Ko pa se je pokazala priložnost na občinskem zemljišču, ki se nahaja le nekaj minut hoje od tu, kjer se je nahajal trenutni Dōjō, se je takoj, ko je bil sklenjen dogovor o najemu zemljišča, pristopilo k novogradnji. Po 18-ih letih od odprtja prvega Honbu Dōjō-ja je bila februarja 2015 slavnostna otvoritev novega Bujinkan Honbu Dōjō-ja, ki se ga je prijelo ime 'Shin Honbu Dōjō' 新本部道場. Shin 新 v imenu enostavno pomeni 'novi'.

Tako kot stari, tudi novi Dōjō navzven ne daje vtisa, da se v njem prenašajo bojevniške veščine. A je nova stavba vseeno videti bolj mogočna in s snežnobelim pročeljem ter temno streho in spodnjim delom spominja na stari Samurai-ski dvorec. Vhod, ki se nahaja na zadnji strani stavbe, stran od ceste, pokriva enostaven nadstrešek, nad klasičnimi drsnimi vrati pa se nahaja Shime-nawa 標縄, ki ščiti Dōjō pred vsem slabim.

Takoj za vrati se, tako kot pri vseh japonskih hišah, nahaja Genkan 玄関, prostor kjer se sezuje in pusti čevlje. Desno od tega se nahajajo garderobne police, ki kljub temu, da jih je precej več kot v starem Dōjō-ju, nikoli ne zadovoljujejo potreb vseh prisotnih. Redko se namreč na Sōke-jevih treningih zbere manj kot sto ljudi. Temu sledi manjši hodnik, ki vodi mimo Sōke-jevega kabineta do priročne kuhinje za pripravo čaja in pa moškega ter ženskega stranišča. Tako hodnik kot vsi prostori so polni slik in spominkov, ki jih Sōke-ju nosijo ljudje iz vsega sveta.

Levo od vhoda je vstop v, s Tatami blazinami opremljen prostor, namenjen vadbi. Ta je približno enako velik kot v starem Dōjō-ju in kar težko je verjeti, da v njem lahko vadi toliko ljudi naenkrat. Na stranskih stenah visi veliko vadbenega orožja, ki pa je namenjen samo Sōke-ju in njegovim asistentom. Za vse ostale se vadbena orožja in rekviziti nahajajo v dveh prostorih na koncu, ki pa sta zaprta z drsnimi vrati, ko se ju ne potrebuje.

Centralni del seveda krasi mogočna Kamidana 神棚 (duhovna polica), ki jo sestavlja en velik in štirje manjši hrami, ki hranijo vseh devet tradicij, ki jih je Sōke nasledil po svojem učitelju. Nad tem se nahaja velika slika Takamatsu Sensei-ja, pod polico pa mnogo stvari, ki imajo za Sōke-ja posebno veljavo. Med njimi je star Yoroi oklep in mnogo drugih religijskih in drugačnih predmetov.

Notranjost Dōjō-ja je svetla, čista in nabita s pozitivno energijo, kot se za prostor, kot je ta, tudi pričakuje. Izbrana dekoracija v kombinaciji belih sten ter svetlega in temnega lesa daje pridih tradicionalnosti, a hkrati ohranja sodobnost. Ko v njega vstopi Sōke, ki izžareva pozitivizem, optimizem in veselje, Dōjō in vsi prisotni še posebej zažarijo.

Kljub svojim letom, Sōke v svojem novem Dōjō-ju še vedno občasno poučuje, čeprav so večino treningov nase prevzeli Dai-shihani Ishizuka, Nagatō, Noguchi, Someya in nekateri drugi. Občasno pa v njem poučujejo tudi nekateri nejaponski učitelji. Vsak dan v njem poteka več vadb in zdi se, da Dōjō še nikoli ni bil toliko zaseden.