教程 KYŌTEI

Rangiranje

Rangiranje je v Bujinkan Dōjō-ju 武神館道場 takšno, da pas in določen emblem povesta kakšno stopnjo imamo. Shoshinsha 初心者 (začetniki) nosijo na treningu bel pas in so brez emblema. Učenci, ki še nimajo mojstrske stopnje nosijo na treningu zelen (moški) ali rdeč pas (ženske) in Kyū 級 emblem z belim robom. Tisti nosilci črnih pasov, ki imajo 1. do 4. Dan 段, nosijo črn pas in emblem s črnim robom, srebrna zvezdica nad emblemom pa nam pove katero Dan stopnjo imajo. Tako pomeni ena srebrna zvezdica nad emblemom 2. Dan, dve zvezdici 3. Dan in tri zvezdice 4. Dan. Tisti od 5. Dan-a do 9., nosijo črn pas in emblem z belim robom ter belo obšitim Bujin 武神znakom. Tudi tukaj nam zvezdica, ki je zlate barve pove kateri Dan imajo. Ena zlata zvezdica nad emblemom pomeni 6. Dan, dve zvezdici 7. Dan, tri zvezdice 8. Dan in štiri zvezdice 9. Dan. Tisti, ki imajo 10. Dan ali več pa nosijo zlat emblem z zelenim Bujin znakom. Ena zlata zvezdica nad emblemom pomeni 11. Dan, dve 12. Dan, tri 13. Dan in štiri zlate zvezdice 14. Dan. Nosilci najvišje stopnje 15. Dan nosijo vijoličen emblem z rdečim robom in zlatim Bujin znakom.

Ker v Bujinkan-u pomeni črn pas, da smo se samo naučili osnov se razume, da se je naš trening takrat šele začel. Od 1. do 5. Dan-a se tako učimo principe neba (Ten 天), od 5. do 10. Dan-a se učimo principe zemlje (Chi 地) in od 10. do 15. Dan-a se učimo principe človeka (Jin 人). Program urjenja je torej sestavljen po principu Tenchijin Ryaku no Maki 天地人略之巻, ki je narejen po starem učenju iz Densho 伝書 svitkov (pisni dokumenti kjer so opisane tehnike in skrivnosti določene tradicije).

Od 10. Dan stopnje dalje je trening usmerjen v Happō-biken 八法秘剣 (skrivno znanje), zato vsaka stopnja pomeni obvladovanje določenega naravnega elementa. Od 11. do 15. Dan-a je tako trening razdeljen na Chi 地, Sui 水, Ka 火, Fū 風 in Kū 空, kar pomeni zemlja, voda, ogenj, veter in praznina, ali Shoden 初伝, Chūden 中伝, Okuden 奥伝, Kaiden 皆伝 in Menkyo Kaiden 免許皆伝 nivo, kar pomeni da je nekdo obvladal veščino. Raje kot npr. 11. Dan, se torej reče Jū Dan Chigyō Happō Hiken 地行八法秘剣.

Uradna oprema, ki jo nosimo člani Bujinkan Dōjō-a je črn Keiko-gi 稽古着 in Tabi 足袋 (obuvalo z ločenim palcem) s pripadajočim pasom in emblemom. ženske imajo namesto črnega Gi-ja ponekod oblečen Gi rožnate barve.

Kot učitelji Bujinkan Dōjō-a so priznani tisti, ki imajo črn pas in pripadajočo Shidōshi-hō 士道師補 ali Shidōshi 士道師 licenco, katero izda Bujinkan Honbu Dōjō 武神館本部道場. Učitelji lahko podeljuje svojim učencem stopnje do ene manj kot jo imajo sami. Tako lahko npr. tisti, ki ima 1. Dan podeljuje stopnje od 9. Kyū-ja do 1. Kyū-ja. Tisti, ki ima 2. Dan lahko podeljuje stopnje do največ 1. Dan-a in tako naprej, za kar jim tudi podelijo ustrezno diplomo, ki jo izda Honbu Dōjō. Samo tiste diplome in certifikati, ki jih izda direktno Honbu Dōjō in Sōke Hatsumi so veljavne. Nazivi, ki se uporabljajo v Bujinkan-u so:

  • Deshi 弟子 - učenec
  • Sensei 先生 - mojster (najmanj 1. Dan)
  • Shidōshi-hō 士道師補 - mlajši učitelj (od 1. do 4. Dan stopnje)
  • Shidōshi 士道師 - učitelj (od 5. do 10. Dan stopnje)
  • Shihan 師範 - glavni učitelj (nad 10.dan stopnje)
  • Daishihan 大師範 - veliki mojster-učitelj
  • Sōke - poglavar Bujinkan-a (Dr. Masaaki Hatsumi)


Test za 5. Dan, ki je sestavljen tako, da kandidat sedi na tradicionalen japonski način z zaprtimi očmi, za njim pa stoji učitelj z visoko dvignjenim mečem, s katerim nenadoma zamahne navzdol in kateremu se mora kandidat umakniti, lahko izvaja samo Sōke. Tisti, ki je sposoben začutiti Sakki 殺気 (ubijalski namen) in se meču umakne, dobi 5. Dan in tako postane oseben Sōke-jev učenec. Stopnje od 5. Dan-a naprej tako podeljuje samo Sōke glede na kandidatovo tehniko, karakter in poštenost. Za vsakega učitelja je torej zelo pomembno, da je v kontaktu s Sōke Hatsumi-jem, saj bo le tako lahko napredoval in sledil smernicam in novostim.

Vsa plačila diplom, certifikatov, izkaznic, emblemov in podobnega morajo biti v japonskih jenih, katere član Shidōshi Kai-ja pošlje na naslov Bujinkan Honbu Dōjō-a. Prav tako morajo biti vsa pisma, ki se jih pošilja Sōke-ju prevedena v japonščino. Naslov je:
Bujinkan Honbu Dōjō
Sōke Dr. Masaaki Hatsumi
636 Noda Noda-Shi
Chiba-Ken 278
JAPAN

Honbu Dōjō je v preteklosti izdajal tudi različne časopise v katerih so bili objavljeni članki o zgodovini, filozofiji, tehniki, novicah in podobnem. Ti časopisi je sedaj preveden že v veliko jezikov tako, da so doseglivi veliko ljudem. Raje kot časopis se te tiskovine smatra kot Densho (priročnik), katerega bi moral imeti vsak član Bujinkan Dōjō-ja. Ko ga preberemo takoj, ko ga dobimo in nato še enkrat čez leto dni in kasneje, ga bomo vsakič prebrali z drugim občutkom in si ga drugače razlagali. Kakor rastemo v svoji veščini, tako se veča tudi naše razumevanje in zato bomo isti članek prebrali vsakič z drugimi očmi.