武神館忍法道場 BUJINKAN NINPŌ DŌJŌ SLOVENIJA

O nas

BUJINKAN NINPŌ DŌJŌ SLOVENIJA

Društvo bojevniških veščin Bujinkan Ninpō Dōjō Slovenija 武神館忍法道場スロベニア je šola življenja, katere cilj je negovanje, razvijanje in poučevanje tradicijo Bujinkan Budō Taijutsu-ja 武神館武道体術, zaščita življenja in univerzalni mir. Skozi trening borilnih veščin se v našem društvu učimo, da ni bistvo življenja premagovanje šibkejših ali močnejših, temveč iskanje ravnotežja in zlate sredine. Naše društvo je tudi šola hrabrosti in ostrine, kateri nas učita o vrednotah, ki zagotavljajo ravnovesje v telesnem in duhovnem življenju, tako na treningu kot tudi v vsakdanjem življenju. Te vrednote oblikujejo stanje našega duha in način razmišljanja ter nas pozivajo k boljšem razumevanju, večji toleranci in spoštovanju drugih ter sredine v katerih živimo.

Nad Kamidano 神棚 (duhovno polico), ki se nahaja v našem Dōjō-ju 道場 se nahaja napis: NIN 忍, ki predstavlja simbol vztrajnosti in pravičnosti ter nam govori o pomembnosti čistega srca, ki ga mora imeti vsak praktikant borilnih veščin, da zna izbirati in obstati na tanki črti življenja in pravičnosti. Poznati pravi pomen besede NIN (iz besed Ninpō 忍法, Ninjutsu 忍術, Ninja忍者) pomeni postati bojevnik v pravem pomenu besede in Tatsujin 達人, popolna oseba.

Bujinkan Ninpō Dōjō Slovenija je leta '95 ustanovil Sensei Andrej Jasenc. Danes šteje društvo okoli 50 redno aktivnih članov in je pod direktnim vodstvom Sōke Masaaki Hatsumi-ja 宗家初見良昭 in njegove Bujinkan Dōjō 武神館道場 organizacije s sedežem v mestu Noda-shi 野田市 na japonskem. Večinoma so naši člani osebe, ki so že prej trenirali kakšno drugo borilno veščino, vendar so pri nas našli tisto kar so pogrešali drugod, saj je Bujinkan Budō Taijutsu veščina, ki vključuje vse možne aspekte borbe, zato se pri nas gotovo najde za vsakega nekaj. V naših vrstah je tudi kar nekaj Kunoichi くノ一 (žensk, ki se ukvarjajo z Ninjutsu-jem), katerim naša veščina zelo ustreza, saj v njej ne uporabljamo fizične sile. Društvo ima več kot deset nosilcev črnih pasov in nekaj Sempai 先輩 oz. Kōhai 後輩 inštruktorjev.

Učitelji in učenci skupaj pripravljamo tudi društveno glasilo, ki se je sprva imenovalo Bujinkan Ninpō 武神館忍法, danes pa se imenuje Ninpō Buyū 忍法武友 (Ninpō prijatelji).V njem pišemo o zgodovini, vadbi, filozofiji in praktičnih nasvetih ter napotkih za treniranje naše veščine in japonske kulture na splošno.

V Bujinkan Ninpō Dōjō-ju smo med seboj prijatelji, vendar kljub temu na treningu obstaja določena hijearhija in Shushin 修身 (bonton), kar se vsi držimo. To nas uči, da spoštujemo vse, ki znajo več od nas. Bonton nas tudi uči, da se do vseh članov društva, ne glede na rang in starost obnašamo spoštljivo, še posebej pa do inštruktorjev, katere se na treningu kliče po njihovem nazivu in kateri so za svoje znanje porabili veliko truda, časa in potrpljenja. Bonton se ne izvaja samo formalno, temveč se nosi tudi v srcu vsakdanjega življenja. Osebe brez moralnih vrednosti (egoisti, naduteži, nasilneži…) v našem društvu niso dobrodošle. Sicer pa takšni ljudje slej kot prej sami zapustijo naš Dōjō, ker se v njem ne počutijo dobro. Takšni ljudje niso iskreni in tudi nimajo namena postati boljša oseba zato za takšne Ninjutsu ni prava veščina.

Nazivi, ki jih nosijo člani našega društva so:
• Shoshin-sha 初心者 (začetnik): postane član, ki začne s treningom naše veščine
• Uchi-deshi 内弟子 (osebni učenec): postane član, ko pride iz začetne v naprednejšo skupino
• Kōhai 後輩 (mlajši inštruktor): postane član, kateri ima najmanj 5. Kyū in dovolj izkušenj, da lahko poučuje začetnike ali asistira učitelju
• Senpai 先輩 (inštruktor): postane član, kateri ima najmanj 3. Kyū in sposobnost prenašanja znanja na manj izkušene člane ali vodi treninge kadar je učitelj odsoten
• Sensei 先生 (učitelj): postane član, kateri obvlada tehnike in principe, ki se zahtevajo za mojstrsko stopnjo
• Shidōshi-hō 士道師補 (mlajši učitelj): postane član z mojstrsko stopnjo in Shidōshi-hō licenco, ki jo izda Honbu Dōjō
• Shidōshi 士道師 (učitelj): postane član z uspešno opravljenim Sakki testom (5. Dan) ter Shidōshi licenco, ki jo izda Honbu Dōjō.
• Shihan 師範 (glavni mojster-učitelj): naziv, ki ga nosijo nosilci stopnje 10. Dan ali več.
• Dai-shihan 大師範 (veliki mojster-učitelj): naziv, ki ga nosi nosilec najvišje Bujinkan stopnje 15. Dan.

Kljub temu, da je na splošno v Bujinkan-u drugačna praksa oznak rangiranja, v našem društvu ne nosimo toliko zvezdic okrog Bujin Mon-a 武神紋 (emblema). Običajno nosimo na treningih Keiko-gi 稽古着 črne barve, vendar pa, če ima kdo že od prej Kimono kakšne druge barve ni potrebe, da ga takoj zamenja. Začetnikom celo svetujemo, da trenirajo v trenirkah vse dotlej, dokler se definitivno ne odločijo ostati v našem društvu, saj si s tem ne bodo delali nepotrebnih stroškov. Ko pa se pride v naprednejšo skupino je dobro imeti ustreznen Keiko-gi, saj običajna trenirka ne bo zdržala treninga. Barva pasu ne označuje stopnje, ki jo imamo, ampak samo drži zgornji del našega Gi-ja. Stopnjo označuje naš Taijutsu in pa odnos do ostalih članov društva, zato v Bujinkan-u ne nosimo toliko razno barvnih pasov. Shoshin-sha nosijo pas bele barve, Uchi-deshi zelene/rdeče (Kunoichi) in mojstri črne barve. Izjemoma lahko nosi eden od Senpai-ev pas rjave barve, kar označuje, da je on voditelj treninga kadar so Dōjō-chō in vsi ostali nosilci črnih pasov odsotni. Nosimo tudi tradicionalno japonsko obuvalo z ločenim palcem imenovano Tabi. Ti nas varujejo pred občutkom mraza v nogah, saj je bolje imeti ogrete noge in hladno, trezno glavo kot pa obratno. Seveda kdor jih ne želi, lahko trenira tudi bos. Oprema in oznake, ki jih nosimo na treningih so:
• Shoshin-sha – Keiko-gi, Tabi in beli pas
• Uchi-deshi - Keiko-gi, Tabi in zeleni pas (moški) ali rdeči pas (ženske). Poleg srca imajo prišit Kyū Bujin Mon (emblem)
• Kōhai - Keiko-gi, Tabi in zeleni/rdeči pas. Nad Kyū emblemom imajo eno srebrno zvezdico
• Senpai - Keiko-gi, Tabi in zeleni/rdeči pas. Nad Kyū emblemom imajo eno zlato zvezdico.
• Sensei - Keiko-gi, Tabi in črni pas. Poleg srca imajo prišit Dan Bujin Mon. Za vsako naslednjo stopnjo se nad emblem prišije po eno srebrno zvezdico.

V kolikor vam je všeč, kar je napisano zgoraj in bi radi spoznali nekaj novega in zanimivega, ste lepo vabljeni med nas. Če ste torej stari najmanj 15 let in bi si radi okrepili duha in telo, se naučili sprostitve, koncentracije in pravilnega usmerjanja energije, pridobili na telesni kondiciji in prožnosti ali pa spoznali najbolj učinkovite načine borbe in samoobrambe tako z golimi rokami, kot tudi z raznim orožjem in če je v vas še kanček trme, potrpežljivosti in resnosti, potem ste ravno pravi za med nas. Pridite, preverite kaj počnemo, si trening oglejte ali se pridružite brezplačnemu prvemu treningu. Morda je tudi za vas to kar počnemo mi.

GAMBATE KUDASAI /le naprej, ne odnehajte/

Za dodatne informacije nas kontaktirajte:
Andrej Jasenc
Bujinkan Ninpō Dōjō Slovenija
Gorenje 33,
1332 Stara Cerkev
Slovenija

Telefon: 041-711-840
E-pošta: andrej.budoarts(@)siol.net